Fjernelse af lymfeknude

På selve operationsdagen den ___________ kl. _________ skal du møde op i Sygehus Thy-Mors, afd. S5, Højtoftevej 2, 7700 Thisted.

Du skal opereres i fuld narkose og skal faste fra midnat dagen før operationen. Du må dirikke ½ glas vand eller saftevand om morgenen senest 2 timer før operationstidspunktet.

Hvis du bliver syg inden operationen, skal du melde afbud på følgende tlf.nr.:
96 19 99 02, mandag - torsdag mellem 8.00 og 10.30.

Hvis du får medicin, skal du ikke tage den om morgenen den dag du skal opereres, medmindre du har fået besked på det. Tag din medicin med på sygehuset.

 

Baggrunden for operationen

I forbindelse med infektioner i øre-næse-halsområdet, er det almindeligt at få forbigående hævelse af lymfeknuder.
Ved vedvarende hævelser af lymfeknude(r) på halsen, vælger man ofte at fjerne lymfeknuden for at få en diagnose. Ofte vil det dreje sig om helt godartede lidelser (infektion, fugle-tuberkulose, kattekradsningssygdom m.fl.) Ved at fjerne knuden eller noget af den og få en diagnose udelukker man samtidig en evt. alvorligere lidelse.
En anden grund til operationen kan også være, at knuden generer enten kosmetisk eller funktionelt.

 

Før operationen

Ved forundersøgelsen i klinikken orienteres du om indgrebet. Der laves en fuldstændig øre-næse-halsundersøgelse. (Der bestilles evt. blodprøver). Der tages en nåleprøve fra knuden, og der bestilles oftest en røntgenundersøgelse af dine lunger.

 

Operationen

Ved operationen fjernes knuden. Nogle gange vil vi vælge at ilægge et lille plastdræn fra såret og ud igennem huden. Det fjernes næste dag.
Du udskrives enten samme eller næste dag.

 

Efter operationen

For at såret skal blive pænt, er det vigtigt, at du ikke anstrenger dig fysisk den første uge efter operationen. Såret skal holdes tørt.

 

Kontrol

Du får en kontroltid i øre-næse-halsklinikken, hvor stingene fjernes efter ca. 1 uge. På det tidspunkt vil vi måske have svaret på, hvad det er for en sygdom, du har i knuden.
Der går normalt nogle måneder, før det opererede område igen føles normalt og blødt, da arvævet betyder, at området er fastere og hårdere at mærke på. Lad det få fred og ro. 
Der kan være ændret følesans på huden omkring såret i måneder efter indgrebet.

 

Risici

Der er en lille risiko for blødning og infektion efter indgrebet. Der kan - afhængigt af hvilket område man er opereret i - være risiko for en forbigående nerveskade.
Hvis du opereres i et område hvor dette er tilfældet, drøftes dette med dig ved forundersøgelsen. 

 

VIGTIGT

Du skal kontakte øre-næse-halsklinikken på tlf. 96 19 99 02 mandag til torsdag 8.00 -10.30, hvis du skulle få    

  *     feber    

  *     hævelse og rødme eller   

  *     smerter, der ikke kan behandles med pamol/panodil           

     

Uden for klinikkens åbningstid skal du kontakte egen læge eller vagtlægen.

Vær opmærksom på at undersøgelse inden og kontroller efter operationen foregår i øre-næse-halsklinikken, Thisted eller Nykøbing.