Operation af polypper

Polypper = Adenoide Vegetationer (AV)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er polyppernes funktion?

Polypperne er opbygget af lymfatisk væv mage til lymfeknuderne. De er en del af en "lymfatisk ring" som omkranser svælget. Polypperne er lokaliseret højt i svælget ( = næsesvælget) bag næsen og den bløde gane (bl.a. drøbelen) og kan ikke ses gennem munden uden specielle instrumenter. Polypperne er strategisk placeret omkring de øvre luftveje hvor de præsenteres for bakterier og virus. De deltager muligvis i dannelsen af antistoffer (= modstoffer) mod bakterier og virus som led i kroppens immunsystem. Men de kan også selv blive inficerede og polypperne er et yndet opholdssted for diverse forkølelsesvira og bakterier. Forkølelsesvirus kan således overleve flere uger efter forkølelsen er overstået og i denne periode er man smittefarlig. Deres funktion er vigtigst i de første leveår, der er således ingen holdepunkter for at de har væsentlig betydning efter barnets 3. leveår. Man har heller ikke i kunnet påvise at børn der har fået fjernet polypper i deres senere liv har haft dårligere modstandskraft mod sygdomme.

 

Hvilke symptomer giver forstørrede polypper?

Vejtrækningsbesvær på grund af nedsat luftpassage gennem næsen. Dette medfører snorken og forringet søvn som medfører træthed om dagen. Det kan desuden medføre underudvikling af underkæben med bl.a. dårligt tilpasset tandstilling til følge.
Kronisk betændelse i polypperne kan påvirke nabostrukturer, f.eks. det Eustakiske rør som fører luft fra næsesvælget til mellemøret. Det kan medføre tilbagevendende mellemørebetændelser og væske i mellemøret. Senere års studier viser at fjernelse af polypperne har en gavnlig virkning hos en væsentlig del af børn med kronisk mellemørebetændelse og væske i mellemørerne.

 

Operation af polypper

Indgrebet foregår i fuld narkose.

Operation
Narkoselægen starter med at bedøve barnet med en maske, dernæst lægges et rør ned i barnets luftrør for at undgå, der løber blod ned i lungerne.
Polypperne skrabes med en vinklet 'høvl',  som føres ind gennem munden. Herefter rensuges næse og svælg for blod
Indgrebet varer i ca. 15 minutter.

Opvågning
Man kan forvente, der efterfølgende på opvågningen kommer lidt blod fra næse og svælg,  evt. opkastning. Barnet vil få lidt is.
Når blødningen fra polypperne er ophørt, og barnet er helt vågent, kan man tage barnet med hjem.

Derhjemme
På hjemturen skal barnet ledsages af en voksen foruden føreren af bilen. Efterfølgende skal barnet holdes i ro og være under observation i hjemmet det følgende døgn.
Der kan komme opkastning 2-3 gange. Der er sædvanligvis lidt blodtilblandet opspyt /sekret fra næsen i de første timer efter operationen.  Tager blødningen til, kontaktes klinikken evt. vagtlægen.

I tvivlstilfælde kontakt altid klinikken.

Smertestillende i det første døgn vil være Panodil (flydende eller stikpille) Døgn dosis er 50 mg/kg fordelt på 3-4 doser

I forbindelse med operationen aftales efterfølgende kontrol, typisk efter en måned.

 

Redigeret feb. 2022, PB