KRYDSALLERGI

Det er almindeligt, at patienter med pollenallergi også har krydsallergi overfor forskellige fødevarer. Blandt patienter med birkepollenallergi har over 50% en krydsallergi overfor én eller flere fødevarer. Hos patienter med græs-, bynke- og latexallergi er fænomenet mindre hyppigt, mens det er meget sjældent for patienter med husstøvmideallergi.

 

Mest læste artikel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved krydsreaktion forstås at et antistof kan reagerer mod ens eller lignende molekyler på en eller flere forskellige stoffer. Det er altså antistoffet, som krydsreagerer. I mere daglig tale bruges begrebet krydsallergi også om de forskellige antigener, således at man f.eks. siger, at birkepollen krydsreagerer med hasselnødder og/eller æbler, græspollen krydsreagerer med bønner og/eller melon, og latex, som findes i gummi krydsreagerer med banan og avocado.

 

 

Krydsallergi giver symptomer hele året

Hvor allergisymptomer over for pollen kun optræder i sæsonen for det pågældende allergen, kan man have krydsreaktionerne helårligt. De almindeligste symptomer på krydsreaktioner er det såkaldte orale allergi syndrom, hvor der forekommer kløe og/eller hævelse og rødme af læber, gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af læber og mundomgivelser eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk shock.

 

 

 

Birkepollen

Pollen 

Frugt 

Grøntsager 

Nødder

Hassel, el, elm, bøg, ask

Æble, pære, blomme, kirsebær, kiiw, fersken, nektarin 

Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke 

Hasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød

 

Græspollen

Pollen 

Frugt 

Grøntsager 

Nødder

Andre græsarter, visse kornsorter 

Appelsin, melon

Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja

Jordnød

 

Bynkepollen

Pollen 

Frugt 

Grøntsager 

Krysantemum, kamille, mælkebøtte 

Melon, banan

Knoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastniak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke

 

Husstøvmider

Mider 

Andet

Lægemidler, fnatmide 

Snegl, musling, østers, reje, kakelak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latex(=gummi)

Pollen 

Fødevarer

Bynke 

Banan, avocado, kiwi, kastanje papaya, fig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange grøntsager og frugter mister deres allergene egenskaber ved kogning, bagning eller syltning, således at krydsreaktioner kan undgås, mens nødder typisk bevarer deres krydsreagerende egenskaber på trods af opvarmning. Ovenfor er de mest almindelige krydsallergier anført i skemaform.

 

Redigeret feb. 2022 PB