SPYTSTEN

Spytsten

En spytsten dannes af salt, der udskilles fra spyttet. Spytsten kan ses i alle 3 større spytkirtler, men langt hovedparten, over 85%, optræder i den største af vores spytkirtler, ørespytkirtlen. En sådan sten kan helt eller delvist tilstoppe en spytgang, så spyttet, der udsondres i kirtlen, ikke kan tømmes i munden, men forbliver i spytkirtlen. Kirtlen bliver derfor udspændt af spyt. Symptomet opstår især i forbindelse med måltider, hvor udsondringen af spyt er størst. Spytsten dannes oftest i de spytkirtler, der ligger under tungen, men sygdommen er ret usædvanlig. 

Lidelsen er mere almindelig hos midaldrende og ældre mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

Forholdsregler spytkirtel

Får man hævelser under hagen eller i underkæbens bagerste del, bør man søge læge og få det undersøgt. Opstår hævelsen i forbindelse med måltider, er det et sikkert tegn på tilstopning af en spytgang. En røntgenundersøgelse kan give besked om årsagen. Hvis man ikke er sikker, kan et sialogram (røntgenundersøgelse af spytkirtlen) afsløre stenen. I visse tilfælde kan man ved hjælp af CT-skanning - eller ultralydsundersøgelse stille diagnosen.

 

Behandling

Behandlingen af spytsten er i videst muligt omfang konservativ. Man kan prøve at massere kinden, både indvendigt og udvendigt, fra den bageste del af kinden og fremad. Sure mad- og drikkevarer kan være hjælpsomt. Begge metoder sigter på at få stenen til at passere.

En spytsten kan fjernes ved et enkelt kirurgisk indgreb, der udføres under lokalbedøvelse. I visse tilfælde kan spytsten komme igen, og man kan da forebygge tendensen ved at forsøge at ændre kostvaner og dermed spyttets sammensætning. En anden forholdsregel ved tilbagevendende spytsten er at lave en åbning i begyndelsen af spytgangen, så kirtlen kan tømmes direkte i munden og ikke gennem spytgangen. (sundhedsguide.dk)

Problemet med operation i ørespytkirtlen, er at en del af ansigtets nerveforsyning er indvævet i kirtlen, og man må derfor påregne en del problemer herfra ved omfattende kirurgi. Særligt frygtet er det såkaldte Frey’s syndrom hvor man ved indtagelse af mad oplever rødme og svedsekretion i tinding og kind på den opererede side. Der er derfor en vis tilbageholdenhed med kirurgisk behandling.

 

Redigeret feb. 2022,PB