Spytkirtelbetændelse (sialoadenit)

Hvad er sialoadenit?

Sialoadenit er den medicinske betegnelse for infektion i en spytkirtel. Infektionen skyldes normalt bakterier.
Vi har tre vigtige spytkirtler. Den største (glandula parotis) ligger ved kæbevinklen lige foran øret. De to andre (gl.submandibularis og gl.sublingualis) ligger under kæberanden. Hvis man får infektion i en af disse, vil man mærke at det bliver ømt i et eller flere af disse områder.

 


Hvad er årsagen til sialoadenit?

Infektionen opstår som regel sekundært til en spytsten. Det vil sige, at man har en spytsten, som blokerer udførselsgangen fra kirtlen, og som en følge af dette får man en infektion i spytkirtlen. Hvis man desuden har dårlig mundhygiejne, vil det betragteligt øge risikoen for at få sialoadenit. Ved meget dårlig mundhygiejne kan det i sig selv være nok til at få infektion, uden at man har spytsten.
Ud over det overnævnte findes medvirkende tilstande, som kan øge risikoen for at få en sådan betændelse. Det gælder personer, som er dehydrerede (for sparsom væskeindtagelse), har kronisk sygdom eller Sjøgrens syndrom.
Hvad er symptomerne på sialoadenit?
De første symptomer, som dukker op, er ømme områder omkring kirtlen. Det udvikler sig hurtigt til at blive mere smertefuldt (særligt ved måltider), og man vil få en hævelse af spytkirtlen. Hvis infektionen er kraftig, vil man føle sig alment medtaget med feber og slaphed.

 


Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra symptomerne, som du fortæller om til lægen, og de fund lægen gør. I mange tilfælde vil man kunne presse pus ud fra kirtlen, hvilket gør at man kan føle sig relativt sikker på diagnosen. Af og til vil der blive taget en blodprøve, men dette er ikke nødvendigt for at stille diagnosen, den vil kun kunne bekræfte mistanken.

 

 

Hvordan behandles tilstanden?

Behandlingen består af to tiltag, der begge er lige vigtige. For at fjerne den akutte infektion bruger man antibiotika, som regel penicillin. Samtidig iværksættes egenbehandling. Den består først og fremmest i god mundhygiejne. Endvidere kan man fremme spytproduktionen ved at tygge tyggegummi. Sure stoffer øger også spytproduktionen og udskillelsen af spyt.
Egenbehandlingen er meget vigtig for at undgå nye infektioner. Beklageligvis kommer patienten ofte tilbage med nye infektioner i kirtlerne, hvilket tyder på at man ikke har været effektiv nok med egen mundhygiejne. Dette indebærer, at man i værste fald risikerer at man ikke får nogen hjælp af antibiotika, og operation bliver sidste udvej. (sundhed.dk)

 

Redigeret feb. 2022, PB