Lugtesansen

Information om træning af lugtesansen

Denne information er til dig, der har en beskadiget lugtesans. Her finder du hjælp og vejledning til, hvordan du træner din lugtesans, hvilke dufte du kan bruge, og hvor længe du skal fastholde træningen for at forbedre din lugtesans.

 

Sådan fungerer lugtesansen

Lugte aktiverer små lugtesanseceller (kaldet lugtereceptorer) i loftet af næsehulen. Man har typisk 350 forskellige lugtereceptorer, som bliver aktiveret i varierende grad af forskellige lugte.

Når en lugt aktiverer et bestemt mønster af lugtereceptorer, kan hjernen identificere lugten, ligesom når vi med synet kan genkende et billede eller et ord.

Derfor hjælper lugtetræning

Når lugtesansen er beskadiget, får man ikke det samme mønster af aktiverede lugtereceptorer som tidligere. Den opfattes kun i brudstykker - og nogle gange slet ikke.

Ved igen og igen at forsøge at aktivere lugtereceptorerne, kan gendannelsen af nye lugtereceptorer stimuleres, mens hjernen på samme tid trænes til at genkende det nye (begrænsede) mønster af lugtereceptor aktivering.

Træningen kan altså både hjælpe på at danne nye lugtesanseceller i næsen samt hvordan hjernen fortolker lugte.

Over halvdelen af patienter med nedsat og tabt lugtesans kan få effekt af træningen

Selvom man ikke på forhånd kan sige, hvem der har gavn af lugtetræningen, har forskningen vist, at over halvdelen af patienter med nedsat og tabt lugtesans kan få effekt af træningen.

Oftest bliver lugtesansen ikke så god som før lugtetabet, men det kan give en gavnlig effekt på både nydelse af mad og brugen af lugtesansen i hverdagen.

Sådan gør du

Gør duftene klar

Der er flere muligheder, når du skal sammensætte dit lugtetræningssæt.

Nogle foretrækker at lugte til de madvarer, der umiddelbart er til rådighed i køleskabet. Vi anbefaler dog, at du går mere systematisk til værks og har en samling af dufte, du bruger hver dag i en længere periode.

En let løsning er at bruge glas med krydderier, da disse ofte allerede er i husholdningen, og de har lang holdbarhed.

En anden mulighed er at anskaffe en lille samling af olier med duft (æteriske olier), da dette giver mulighed for en større variation af dufte. Sammensæt et udvalg af forskellige kendte dufte (4-12 dufte). De æteriske olier kan købes i helsekostbutikker eller på nettet.

Såfremt din lugtesans er svært nedsat, bør du få en pårørende med intakt lugtesans til at kontrollere, at alle beholderne i dit lugtetræningssæt stadig afgiver tydelige dufte.

Krydderier og olier kan ofte bevare lugten i mange måneder, hvis de opbevares i tæt forseglede glas.

Sådan foregår lugtetræningen

Du opnår den bedste effekt ved at træne systematisk hver dag, to gange dagligt i 10 minutter.

I denne periode skal du dufte til dit udvalg af forskellige dufte i træningssættet og forsøge at genkende duftene én efter én, hvorefter du starter forfra igen - også selvom du ikke føler, at du umiddelbart kan registrere dem. 

Hold fokus under lugtetræningen og brug god tid på hver lugt. Forsøg også gerne med lukkede øjne.

Fasthold træningen og tag noter, så du kan følge dit fremskridt

Lugtereceptorerne tager lang tid om at forbedres, så det kan tage mange måneder, efter du er begyndt med træningen, før du oplever fremskridt.

Da man ofte ikke mærker en langsom forbedring, anbefaler vi, at du ved opstart og efter de tre måneder noterer og sammenligner din evne til at lugte de forskellige dufte i træningssættet; Notér for hver duft, hvor intenst og behageligt den lugter på en skala fra 0-10 samt skriv et par ord om, hvad den lugter af.

Vi anbefaler, at du fastholder den systematiske lugtetræning i 9-12 måneder.

Udskift alle lugte hver 3. måned for at have størst effekt. 

OBS! Ved irritation i luftvejene efter brug af duftolier til lugtetræning (meget sjældent), anbefales skift til anden duftolie eller til brug af krydderier i stedet.