Krydsallergi
- Nældefeber (Urticaria) - Læs artikel

Krydsallergi giver symptomer hele året
Hvor allergisymptomer over for pollen kun optræder i sæsonen for det pågældende allergen, kan man have krydsreaktionerne helårligt. De almindeligste symptomer på krydsreaktioner er det såkaldte orale allergi syndrom, hvor der forekommer kløe og/eller hævelse og rødme af læber, gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af læber og mundomgivelser eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk shock.
Birkepollen |
|||
Pollen |
Frugt |
Grøntsager |
Nødder |
Hassel, el, elm, bøg, ask |
Æble, pære, blomme, kirsebær, kiiw, fersken, nektarin |
Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke |
Hasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød |
Græspollen |
|||
Pollen |
Frugt |
Grøntsager |
Nødder |
Andre græsarter, visse kornsorter |
Appelsin, melon |
Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja |
Jordnød |
Bynkepollen |
||
Pollen |
Frugt |
Grøntsager |
Krysantemum, kamille, mælkebøtte |
Melon, banan |
Knoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastniak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke |
Husstøvmider |
|
Mider |
Andet |
Lægemidler, fnatmide |
Snegl, musling, østers, reje, kakelak |
Latex(=gummi) |
|
Pollen |
Fødevarer |
Bynke |
Banan, avocado, kiwi, kastanje papaya, figen |
Mange grøntsager og frugter mister deres allergene egenskaber ved kogning, bagning eller syltning, således at krydsreaktioner kan undgås, mens nødder typisk bevarer deres krydsreagerende egenskaber på trods af opvarmning. Ovenfor er de mest almindelige krydsallergier anført i skemaform.
Redigeret sept 2019, PB